Het gebeurt erg vaak in Nederland dat daken lek gaan. Hoe goed uw dak ook is, onder invloed van het wisselvallige weer, met vaak regen, sneeuw, of zelfs hagel, kan een dak nou eenmaal makkelijk stuk gaan. Bij het voorkomen van een lek is het belangrijk om na te gaan wat de belangrijkste oorzaken zijn van lekke daken.

Veelal vergeten mensen hun dak te onderhouden. Mensen beseffen zich niet altijd goed hoe fragiel daken eigenlijk zijn. Hoewel ze tegen veel kunnen, kunnen ze door normaal gebruik toch gewoon slijten. Ze laten nooit een dakinspecteur kijken. Hierdoor lukt het ze niet om op tijd toe te komen aan een waterlek opsporen. Dakpannen die zijn verschoven worden niet opgemerkt bijvoorbeeld, waardoor het water de houtconstructie eronder zal gaan aantasten. Dit kan grote schade tot gevolg hebben, waardoor mogelijk het hele dak moet worden vervangen.

Aangezien het bij schade eigenlijk vrijwel altijd gaat om schade door het weer is het zeker na een flinke storm of een lange periode van vrieskou goed om een inspectie uit te laten voeren. Ook een hittegolf kan schade aanbrengen. Door de lange hitte kan er uitdroging plaatsvinden en kunnen er scheuren ontstaan in pannen, of in het dakleer van platte daken.

Naast abiotische invloeden kan ook de lokale fauna roet in het eten gooien. Dieren die een nestje bouwen in uw dakgoot bijvoorbeeld kunnen vervelende gevolgen hebben. De afvoer raakt verstopt en het water blijft staan, wat een lekkage tot gevolg kan hebben. Soms gebeurt het ook nog wel dat een vogel een steentje laat vallen op het dak, waardoor er scheuren kunnen ontstaan, of waardoor er dakpannen kunnen breken.

Al deze oorzaken zijn gelukkig makkelijk te voorkomen door regelmatig een dakinspectie uit te laten voeren. Hiermee kunnen dit soort problemen tijdig worden opgespoord, zodat ze kunnen worden opgelost voor er schade is.