Het is de laatste jaren een belangrijk discussiepunt in de samenleving wereldwijd: klimaatverandering. Met klimaatprotesten met duizenden deelnemers en klimaattoppen zoals die in Glasgow zeer recent, is er geen ontkomen meer aan de discussie. Het is dan ook goed om te vragen wat u zelf eigenlijk kan doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Voor de hand liggend hierbij is energieverbruik. Het opwekken van energie is namelijk een belangrijke bron van uitstoot van broeikasgassen. Deze verminderen is een moeilijke opgaven, maar deze schoner maken is makkelijker. Hoewel het uiteindelijk vanuit de staat zal moeten komen, kunnen particulieren met wat ruimte voor investering ook helpen met zonnepanelen installeren.

Nu denkt u misschien, dat dit veel geld kost en weinig oplevert, maar denk eraan dat dit niet alleen goed is voor de wereld, maar ook voor uzelf en uw portemonnee. U hoeft namelijk geen gebruik meer te maken van de stroom van het net, wat meerdere voordelen met zich meebrengt.

Allereerst sluit je jezelf tot op zekere hoogte af van de kolencentrales en andere vervuilende bezigheden die ons algemene stroomnet op gang houden. Hierdoor draagt u dus bij aan een schonere leefomgeving, maar ook aan een vermindering van broeikasgassen, waardoor de aarde dus minder snel zal opwarmen. Ook zal het zorgen van een lager percentage fijnstof in de lucht wat dus gezonder is voor de mensen in de omgeving.

Maar ook financieel gezien is het aantrekkelijk. De prijs zonnepanelen weegt op tegen de besparing in de elektriciteitsrekening. Het kost gemiddeld 7 jaar tot de investering is terugverdient en dat terwijl zonnepanelen zo’n 25 jaar mee gaan tegenwoordig. Maar ook is het mogelijk om overtollige energie te verkopen. Als u op vakantie bent bijvoorbeeld zal u geen stroom gebruiken, waarop u dan toch nog wat geld kan verdienen, wat dus mooi meegenomen is.